Inzending ARNHEMozaic

Reporting captain

ARNHEMozaic
The city – the Factory of the future!

Arnhemmers nemen het heft in eigen handen en streven naar maximale autarkie. Dat betekent zelf instaan voor wat je nodig hebt. Daarom werken we samen en helpen elkaar. Zo ontstaan er netwerken in de wijken, en grotere netwerken in de stad: energienetwerken, voedselnetwerken, waternetwerken,… We starten nieuwe activiteiten op, die op hun beurt ook in deze netwerken opgaan. Stadsbewoners komen weer samen, op stadsboerderijen, op speelpleinen, bij zwembaden, in buurthuizen, bij buurtwinkels, bij kindercrèches, enzovoort. Ook dieren en planten lijken te verzamelen in de stad, ze hebben er immers hun eigen netwerk van de Veluwse bossen tot aan de Nederrijn en daar nog voorbij. Het netwerk wordt beheerd door de coöperatieve van de biodiversiteit. Door hun arbeid is Arnhem ondertussen de grootste uitvoerder van honing in centraal West-Europa.

In ARNHEMozaic ondersteunt de stad de Arnhemmers om nieuwe activiteiten op hun maat te ontwikkelen. De fysieke ruimte hiervoor wordt gemaakt door mobiliteit efficiënter te organiseren, waardoor de ruimte niet langer onderworpen is aan een bovenliggend technologisch opdringerig systeem. Mobiliteit wordt gericht op energie-efficiënte en weinig plaatsnemende zelf aangedreven transportmiddelen – voet, fiets, rolstoel, bakfiets, fietskar, fietstaxi,… – eventueel elektrisch ondersteund. Ander transport, zoals trolleys, trams, lightrails, autodelen of individuele auto’s hebben enkel toegang tot bij de grootste gemeenschapsvoorzieningen in de wijken, gelegen in een binnengebied of aan de rand van de wijk (bijv. gemeenschappelijke parkings, buurtwinkels, MKB’s, bibliotheken, enz.). Het streven naar lokale autarkie voor energie gebeurt door de lokale mogelijkheden te gebruiken. Doel is het ‘bovenliggende’ netwerk voor de ‘gemiddelde Arnhemmer’ te minimaliseren en te hervormen van een verplicht systeem naar een ondersteunend netwerk voor energietekorten en -overschotten.

De valse hyperwinsten op de beurzen van het begin van de eeuw zijn verdwenen, en geld wordt opnieuw geïnvesteerd in de echte behoeften en uitdagingen. Investeringen in de stad, in de wijken, in de straten initiëren de renaissance van Arnhem tot ARNHEMozaic, de stad oogt meer dan ooit aantrekkelijk. Er is weer kapitaal voor ondernemerschap, voor samenwerking. Maar dat wil niet zeggen dat alle burgers en bedrijven (steeds) actief moeten bijdragen aan een lokaal initiatief. Men kan zich onthouden, afwachten of deelnemen aan een onderdeel: coördinatie, organisatie, … tot en met een financiële injectie. Nieuwe maatschappelijke richtingen vragen nu eenmaal tijd om te rijpen.

David Verhoestraete
Tom Maes
Bjorn Verhofstede
Jan Willems
Thomas Block

← Terug naar blog
Energeticcity2050.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk wat dit voor u betekent. Wanneer u doorgaat accepteert u het gebruik van deze cookies. akkoord