Blog

In 2050 zijn fossiele brandstoffen en energiereuzen ouderwets. Stadsbewoners zorgen zelf voor hun energie. Voor hun huis, wijk en bedrijf. Hoe ziet de stad er dan uit?

Laatste nieuws

Terugblik Expeditie 2012

Reporting captain

Wat krijg je als je een nieuwsgierige architect en een energiestrateeg aan tafel zet? De Expeditie Energetic City 2050. Karin Rikkers en Alex van Oost kijken terug op de Expeditie van 2012.

Wat begon met een nieuwsgierig gesprek naar de toekomst van energie en de stad bracht duizenden mensen samen, even nieuwsgierig als zij.

Lees meer...

Curator Team deelt Juryrapport van de Quest

Reporting captain

Met een nieuw jaar voor de boeg kijken we vooruit naar mogelijkheden voor een tweede editie van de Expeditie Energetic City 2050. Daarin bouwen we voort op de kennis en ervaringen van de editie 2012 in Arnhem..

Een waardevol deel daarvan ligt besloten in de beoordeling van de resultaten door de jury’s. In totaal 75 juryleden hebben het werk van de ontwerpteams bestudeerd, bevraagd en bevoeld. Dat heeft een veelheid aan verschillende reacties opgeleverd.

Het juryrapport geeft een beknopte toelichting hierop. Het brengt de individuele beoordelingen samen, per jurygroep en per ontwerpteam. Zo ontvouwen zich persoonlijke opvattingen, trends en waardepatronen: een dwarsdoorsnede van maatschappelijke verlangens en betrokkenheid voor de toekomst.

Dit alles komt samen in een drieluik van beoordeling: drie keer een andere kijk op de vondsten van de teams.

Lees meer...

Innergy winnaar Energetic City 2050

Reporting captain

Op 4 oktober maakte Margreet van Gastel, wethouder Ruimtelijke Ordening, Milieu en Openbare Ruimte van de gemeente Arnhem, bekend dat Innergy winnaar is geworden van Energetic City 2050; een ontwerpwedstrijd waarbij ontwerpteams een zo verrassend, origineel en realistisch mogelijke visie op de stad van de toekomst hebben ontwikkeld.

Vier jurygroepen hebben de inzendingen voor Arnhem in 2050 beoordeeld. Stadsontwerpers,  Arnhemse ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden én inwoners (van jong tot oud) van Arnhem waren van mening dat Innergy de meest originele en verrassende kijk op Arnhem in 2050 heeft. Volgens Innergy  zal het woord energie in 2050 niet verwijzen naar olie of aardgas, maar naar innergy;  de energie in onszelf. In het Arnhem van 2050 beperkt de overheid zich volgens Innergy tot de grote lijnen. Stadsontwikkeling gebeurt door de Arnhemmers zelf. Arnhem bestaat dan uit heel veel habitats: kleine buurten met een eigen karakter.

De jury’s waren van mening dat de visie van Innergy  “hoopgevend is, met een sterk geloof in technologie”,  “de mens centraal stelt, want de stad van de toekomst is de mens zelf” en dat “woonabonnementen en grondstoffenpleinen de stad tot een fluïde plek vol creativiteit maken”.

Tentoonstelling
Professionele ontwerpteams uit Nederland en België zijn ruim een half jaar onder leiding van toonaangevende professionals aan de slag gegaan vanuit de gedachte dat fossiele brandstoffen opraken, grote energiebedrijven ouderwets zijn en Arnhemmers zelf op allerlei terreinen het initiatief nemen. Vanuit disciplines als technologie, kunst, architectuur en landbouw hebben zij ‘energie-panorama’s’ van Arnhem ontworpen. Deze zijn van 5 t/m 7 oktober te zien in de expo ‘Stadsvisioenen’ op het Gelde Rijders Plein 28 in Arnhem.

Festival
Van 5 t/m 7 oktober is het Gele Rijders Plein in het centrum van Arnhem omgetoverd tot Future City Festival. Tijdens dit festival kan het publiek kennis maken met de manier waarop in de toekomst bijvoorbeeld verkeer en vervoer georganiseerd zijn, hoe energie opgewekt wordt en hoe voedsel verbouwd wordt. Zo kan men er onder andere futuristisch eten, in elektrische auto’s rijden, inspirerende lezingen bijwonen, meedoen aan workshops en science fiction-films bekijken. Ook voor kinderen biedt het programma allerlei leuke activiteiten. Het festival, inclusief alle activiteiten, is alle dagen gratis toegankelijk. Zie voor meer informatie www.futurecityfestival.nl, Facebook en Twitter @FutureCityFest.

Energetic City 2050 en het Future City Festival zijn mede mogelijk gemaakt door netwerkbedrijf Alliander en Energie made in [Arnhem].

Meer informatie

Bekijk de website van Innergy op www.innergy2050.org
Lees de visie van Innergy
Visuals van Innergy zijn gemaakt door Andrew van Egmond, www.af-visuals.com
Foto team is gemaakt door Masha Matijevic

Lees meer...

Alles is Energie wint studentenprijsvraag

Reporting captain

Na een spannende eindrace won op 4 oktober het studententeam van captain Emelien Schut. Het team maakte na het vierde ExpeditieLab een visionaire eindspurt. Van een toekomstbeeld samengesteld uit nieuwe technische snufjes maakten de studenten een visionaire stap naar zelfgroeiende huizen die hun bewoners van energie voorzien door fotosynthese. In die visie wordt de natuur opnieuw leermeester van de mens, en werkt de mens met de natuur samen in plaats van haar te verbruiken voor het dagelijks leven.

Wat zou er gebeuren – vroeg het team zich af – als je een huis zou kunnen planten. Gewoon, vanuit een zaadje in de grond. De architect is ontwerper én genetisch manipulator: ontwerper van zaden die organisch uitgroeien tot een huis. Waarom je dat zou willen? Uit de natuur kun je nog veel meer energie halen dan het verbranden van kolen en aardgas, veel meer dan wij ons nu voor kunnen stellen. Energie opwekken en water zuiveren kan veel natuurlijker dan nu gebeurt.

Op de Expo Stadsvisioenen exposeerde het team met een vooruitziende blik. Er werden alvast huizen geplant en de kaart van Arnhem vulde zich met gekleurde speldenkoppen, op plekken waar mensen hun huis een plek zouden willen geven. Los van welk energienetwerk dan ook.

Alles is Energie Expo

Lees meer...

5 t/m 7 oktober: Expo Stadsvisioenen

Reporting captain

Op 4 oktober opende Margreet van Gastel, wethouder van gemeente Arnhem, op het Gele Rijders Plein 28 in Arnhem de expo Stadsvisioenen.

Professionele ontwerpteams uit Nederland en België zijn ruim een half jaar onder leiding van toonaangevende professionals aan de slag gegaan vanuit de gedachte dat fossiele brandstoffen opraken, grote energiebedrijven ouderwets zijn en Arnhemmers zelf op allerlei terreinen het initiatief nemen. Vanuit disciplines als technologie, kunst, architectuur en landbouw hebben zij ‘energie-panorama’s’ van Arnhem ontworpen. Hun inzendingen vind je op deze website onder ‘blog’ en zijn van 5 t/m 7 oktober van 11.00 – 17.00 uur te zien in de expo ‘Stadsvisioenen’ op het Gelde Rijders Plein 28 in Arnhem.

Maak je eigen stadsvisioen in het toekomstatelier. Durf te dromen en maak kans op een iPad!

Zie ook http://www.futurecityfestival.com/event/stadsvisioenen/

Lees meer...

5 t/m 7 oktober: Future City Festival

Reporting captain

Op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 oktober is het Gele Rijders Plein in het centrum van Arnhem omgetoverd in een evenementenplein. Dat weekend staat het plein namelijk geheel in het teken van het Future City Festival. Onder het motto ‘Beleef, hoor, zie en proef de stad van de toekomst!’ organiseren netwerkbedrijf Alliander en de gemeente Arnhem een speciaal, gratis toegankelijk festival.

Tijdens dit Future City Festival kan het publiek kennis maken met de manier waarop in de toekomst bijvoorbeeld verkeer en vervoer georganiseerd zijn, hoe energie opgewekt wordt en hoe voedsel verbouwd wordt. Zo kan men er onder anderen futuristisch eten, in elektrische auto’s rijden, inspirerende lezingen bijwonen, meedoen aan workshops, science fiction-films bekijken en de tentoonstelling Stadsvisioenen  bezoeken. Ook voor kinderen biedt het programma allerlei leuke activiteiten. Zo is er onder andere drie kuub LEGO beschikbaar om, met behulp van professionele architecten, een eigen miniatuurstad van de toekomst te bouwen.

Blikvangers
Eén van de blikvangers op het festivalterrein is de Mir, een futuristische tent. Hier bevindt zich onder anderen een speciaal ingevlogen, sustainable LED-dansvloer die energie opwekt op het moment dat bezoekers erop dansen. De Mir staat drie dagen lang bol van lezingen, workshops, DJ’s (van Luxor Live) en borrels. Ook de VPRO participeert in het festival, vooral vanwege een speciale pers-vertoning van de Tegenlicht-uitzending ‘Power to the People’, op zaterdag 6 oktober in het Arnhemse Focus Filmtheater. Aanmelden kan via tegenlicht@futurecityfestival.nl. Zie ook de festival website http://www.futurecityfestival.com/event/persvertoning-vpros-tegenlicht-power-to-the-people/

Lees meer...
Energeticcity2050.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk wat dit voor u betekent. Wanneer u doorgaat accepteert u het gebruik van deze cookies. akkoord